Gaia Focused Product Release (nl)

10/10/2023

Gaia Focused Product Release (nl)

click here to see the english version
Appuyez ici pour la version francophone

Gaia-waarnemingen van Mira langperiodieke Variabelen
 

De Gaia-missie van het Europees Ruimteagentschap heeft duizenden pulserende koele reuzensterren waargenomen. Gaia heeft deze variabele sterren sinds de lancering in 2013 gedurende meer dan vijf jaar herhaaldelijk waargenomen.

Rode reuzen zijn ongeveer tien tot honderden keren groter dan de zon, terwijl hun buitenste gas enveloppe een lagere temperatuur heeft en ze een geeloranje tint vertonen. Ze hebben helderheden tot bijna drieduizend keer die van de zon, met spectraaltypen van K of M, en oppervlaktetemperaturen van 2700 tot 3700 graden Celcius. De buitenste lagen van deze grote rode sterren zetten voortdurend uit en krimpen weer in over lange perioden van ongeveer honderd tot 400 dagen.

De rode reuzenster Mira wordt beschouwd als het prototype van de lang-periodieke variabelen. De atmosferische pulsaties veroorzaken de periodieke veranderingen van helderheid die Gaia waarneemt. Maar Gaia observeert ook het spectrum waarmee de uitzettings- en inkrimpsnelheden aan het steroppervlak worden opgemeten. De donkere spectraallijnen bewegen heen en weer en veranderen van golflengtepositie door het dopplereffect. De verschuivingen van de spectraallijnen zijn evenredig met de snelheden waarmee de enveloppe uitzet en inkrimpt in onze gezichtslijn naar de rode reus.

Het Gaia Data Archief biedt de grootste verzameling aan van snelheids- en helderheidskrommen van Mira variabelen die tot op heden werden waargenomen.